Beskid Chocolate we współpracy z browarem Funky Fluid stworzył duet czekolad Gelato z dodatkiem marshmallow i różnorakich owoców wtopionych w czekoladową masę. Obie Gelato: Bianco i Nero zabrałam ze sobą na szlak w Małej Fatrze Luczańskiej, by najpierw - na szczycie Hnilická Kýćera - sięgnąć po Bianco. To biała czekolada o 35% masła kakaowego, wzbogacona o liofilizowane banany, liczi i guawę, doprawiona wanilią. Z wierzchu posypano ją mnogością kolorowych pianek marshmallow.
O ile same marshmallow nie są dla mnie wybitnie atrakcyjne smakowo (ale tworzą efekt wizualny, który wyróżnia tę serię smakołyków), tak kompozycja owocowa wywarła ogromny wpływ na białą czekoladę. Dobór banana, liczi i guawy, okraszony wanilią - to strzał w dziesiątkę. Na bardzo długo zapamiętam specyficzny smak tej białej czekolady - błoga słodycz pełna intrygującej egzotyki; mleczny koktajl podany w jakimś szalonym zakątku świata. Charakterystyczne cechy użytych owoców ukazują się w pełnej krasie, co w połączeniu z wysokiej jakości białą czekoladą tworzy coś unikatowego.
O ile same marshmallow nie są dla mnie wybitnie atrakcyjne smakowo (ale tworzą efekt wizualny, który wyróżnia tę serię smakołyków), tak kompozycja owocowa wywarła ogromny wpływ na białą czekoladę. Dobór banana, liczi i guawy, okraszony wanilią - to strzał w dziesiątkę. Na bardzo długo zapamiętam specyficzny smak tej białej czekolady - błoga słodycz pełna intrygującej egzotyki; mleczny koktajl podany w jakimś szalonym zakątku świata. Charakterystyczne cechy użytych owoców ukazują się w pełnej krasie, co w połączeniu z wysokiej jakości białą czekoladą tworzy coś unikatowego.
Skład: tłuszcz kakaowy, cukier, mleko w proszku, pianki marshmallow 12% (syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, woda, żelatyna, skrobia kukurydziana, kurkumina, koszenila, błękit patentowy), banan liofilizowany 7%, liczi liofilizowane 4%, guawa liofilizowana 3%, wanilia 0,2%.
Masa kakaowa min. 35%.
Masa netto: 70 g.