Ostatnia w moich aktualnych zapasach Svenska Kakao, kupiona poprzez sklep Sekretów Czekolady, to nie lada gratka dla miłośników połączeń czekoladowo-alkoholowych. Nie miejcie jednak obaw - w Bourbon Aged nie znajdziemy grama alkoholu sensu stricte. Ugandyjskie ziarna z dystryktu Bundibugyo, fermentowane przez Semuliki Forest Cacao, po uprażeniu zostały leżakowane w bourbon whiskey. Przed zrobieniem czekolady wysuszono ziarna, dzięki czemu alkohol wyparował, ale burbońskie aromaty pozostały.
Czekolada pachnie ciepłym słodem,
sfermentowanymi owocami oraz czerwonym winem. Jest rozgrzewająca od
pierwszego kęsa, gęsto i soczyście rozpuszczając się w ustach. Czuję
małe, ciemne winogrona z pestkami - niby czuć, że to czekolada z
bourbonem, ale skojarzenia idą mocno w stronę czerwonego wina, raz
wytrawnego, raz słodkiego; niemalże syropowego. Ma ono wręcz mięsne
nuty, jakby podlewało wołową polędwicę doskonałej jakości.
Plejada owoców w miodzie i alkoholu rozpościera się w miarę trwania degustacji, prowadząc przez porzeczki, maliny, skórkę pomarańczy. To doskonały alkoholowy, a niealkoholowy drink zaklęty w tabliczce czekolady. Wciągające.
Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, bourbon whiskey.
Masa kakaowa min. 72%
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 553 kcal.
BTW: 8/24/34.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz