Z ziaren Piura Porcelana Albino wyprodukowanych w 2021 roku przez Cooperativa Agraria Norandino w peruwiańskiej Castilli, brukselska para Mike & Becky stworzyła swoją Juicy Mango Piura 65%. Ta kupiona w sklepie Sekretów Czekolady tabliczka jest nader międzynarodowa - mango będące jego istotną częścią pochodzi z Burkina Faso! Bohaterem opakowania jest tym razem niedźwiedź andyjski, dla którego region Piura jest ważnym miejscem bytowania. Mike & Becky ponownie ukazuje nam najwyższe standardy, jak na opakowaniu opisać historię czekolady w sposób klarowny, rzetelny i ciekawy.
Tabliczka pachnie mlecznie, choć absolutnie nie ma tu dodatku mleka. Z początku czekolada wydaje się mocno kwaskowata - mango w połączeniu z peruwiańskim kakao daje wrażenie niedojrzałych owoców. Oscylują one wokół koktajlu z jabłek, pomarańczy, grejpfrutów, mango i cytryn. W zasadzie w ciemno nie odkryłabym tu mango jako dodatku - mógłby to być nawet jakiś nieznany mi egzotyczny owoc, albo po prostu kakao o niebanalnym profilu. Czekolada z biegiem degustacji łagodnieje, stając się coraz słodszą, z coraz wyraźniejszą iluzją mleczności. Jest bardzo gęsta w wyrazie. Ma w sobie dużo jasności, kierując myśli ku rozkwitającemu latu...
Skład: ziarna kakao 54%, cukier buraczany, tłuszcz kakaowy 11%, suszone mango z Burkina Faso.
Masa kakaowa min. 65%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 553 kcal.
BTW: 6,6/40,7/41,3.