Dawno temu próbowałam Pacari Aji z solą, kolendrą i chili, jednak dopiero teraz miałam skosztować czekolady tej ekwadorskiej marki z dodatkiem po prostu samego chili. Ich klasyczna 60% ciemna czekolada z ekwadorskego kakao wzbogacona została o 0,6% suszonego i mielonego chili. Degustacja przebiegła w wyjątkowych warunkach - na plaży Wyspy Sobieszewskiej, po podziwianiu fok w naturalnym środowisku w rezerwacie Mewia Łacha.
Generalnie chili w tej czekoladzie maluje się łagodnie, dając też spokojnie wybrzmieć umiarkowanie słodkiej, lekko drzewnej i kwiatowej, specyficznej czekoladzie Pacari. Tylko momentami przyprawa zdołała uderzyć nieco mocniej, by i tak po chwili rozpłynąć się na otulającej, lecz też odrobinkę szorstkawej, kakaowej bazie. Nie da się chili nie zauważyć, ale nie przytłacza - bardzo komfortowy balans. Pacari Chili idealnie uświetniła nadmorską przygodę. Ach, no i kupiłam ją oczywiście w sklepie Sekretów Czekolady!
Masa kakaowa min. 60%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 570 kcal.
BTW: 6,4/40/42.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz