Po interpretację tanzańskiego kakao Kokoa Kamili w wykonaniu Svenska Kakao (dawniej The Swedish Cacao Company) sięgnęłam w koszmarny upał, co niechybnie sprawiło, iż odebrałam ją jako znacznie cięższą. Kupiona w sklepie Sekretów Czekolady 74% tabliczka pachnie bardzo mocno i duszno: silnym ziołowym naparem, parującym ogrodem.
W konsystencji jest dość masywna i mimo wysokiej temperatury powietrza nie rozpuszcza się w trybie ekspresowym. Dzięki niej przenosimy się do leszczynowego zagajnika: otaczają nas zarówno liściaste gałązki, jak i orzechy laskowe w skorupkach. Dalej mamy również orzechy laskowe, wilgotne i lekko kwaskowate, jeszcze niedojrzałe. Wszystko paruje po burzy, powraca do nas tak intensywna w zapachu duchota. Pojawia się jabłecznik na świeżo startych, kwaśnych jabłkach, obficie dopieszczony udziałem jędrnych rodzynek. Odczuwamy dzikie jabłka i śliwki, z czasem wypływają wiśnie i czereśnie, z bardzo zwartym miąższem. Mocna i konkretna czekolada.
Masa kakaowa min. 74%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 557 kcal.
BTW: 8,2/41/33.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz