Po gładkiej siedemdziesiątce Orfeve wykonanej z ziaren trinitario pochodzących z regionu L'Esterre na Grenadzie, podkręcamy ilość kakao oraz charakter struktury. Dziś przed Wami propozycja tej szwajcarskiej manufaktury w wersji Brut De Noir, czyli z chrupiącym cukrem, a kakao mamy 75%. Kolejną wariację na temat kakao z Grenady kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady. Tu ziarna prażono przez 56 minut w 112 stopniach, zaś konszowano przez 68 godzin.
W zapachu zderza nam się dżungla z oceanem, duszność i świeżość. Przyznam, iż chrupiący cukier całkowicie zmienił odczucia wobec tego kakao. Chrupkość aż boli w ustach, choć spod niej wydobywa się przyjemna maślaność. Totalnie nie mam tu licznych owocowych skojarzeń jak w wersji gładkiej - dominują przypieczone grzanki z żytniego chleba, z twardą skórką, grubo posmarowane masłem. Jeśli owoce, to w formie galaretek owocowych z cukrową posypką, które jakoby w jednym pojemniku wymieszały się z czekoladą oraz karmelowymi cukierkami. Nie ma szału, a struktura momentami wręcz irytuje.
Masa kakaowa min. 75%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 576 kcal.
BTW: 10/41/30.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz