niedziela, 18 czerwca 2023

U Dziwisza Wino ciemna 75% Peru z czerwonym winem


Lubię czekolady, w których zastosowane połączenie mają lokalną historię. W kolejnej tabliczce z manufaktury U Dziwisza z Kazimierza Dolnego, ciemną 75% czekoladę z peruwiańskiego kakao Chuncho połączono z czerwonym wytrawnym winem z okolicznej winnicy - Kazimierskie Wzgórza. Wybrano Cuvee Rouge, będące mieszanką odmian Rondo, Regent i Zweigelt. Na stronie winnicy znajdujemy informację, iż ich Cuvee Rouge cechuje się nutami czarnych porzeczek, jeżyn, jagód, borówek, wiśni, a także czarnego pieprzu, czerwonej papryki i ziół. Czekoladę zakupiłam na Beskidzkim Festiwalu Czekolady w październiku 2022 roku.


Tabliczka pachnie kwaśnymi owocami i ma głęboko bordowy odcień, będąc przy tym dość jasną jak na 75% kakao. Miękko i maślanie rozlewa się w ustach, nader zaskakująco. Przez długi czas wszechogarnia nas smak nie w pełni dojrzałych, acz już soczystych ciemnych winogron; dopiero z czasem dochodzi alkoholowa, fermentacyjna nuta, niosąca z sobą również akcenty lukrecji i pieprzu. Dalej myślimy o wiśniach, jagodach i porzeczkach, ale raczej suszonych, nie świeżych. Ostatecznie składamy się przede wszystkim ku skojarzeniu ciemnego, ciężkiego chleba posmarowanego masłem i skropionego wonną oliwą, popijanego cierpkim czerwonym winem. Kompleksowa, pełna i dystyngowana kompozycja, co do której można mieć bardzo różną opinię - mi przypasowała, mojemu mężowi mniej.


 
Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy, wino Cuvee Rouge (mieszanka odmian rondo, regent i zweigelt z winnicy Kazimierskie Wzgórza).
Masa kakaowa min. 75%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 515 kcal.
BTW: 7,4/38/31.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz