Z dwa lata temu skosztowałam czekolady z olejkiem laurowym z kolekcji Senteurs De Provence od francuskiej manufaktury Morin. Po czasie, w sklepie Sekretów Czekolady, udało mi się zakupić więcej tabliczek z tej serii. Dziś przed Wami wersja z olejkiem cyprysowym, stworzonym przez Baume Des Anges. Wszystkie te prowansalskie wariacje bazują na 63% kakao Peru Chanchamayo - tym łatwiej porównywać je ze sobą.
Solidna jak zawsze tabliczka od Morin pachnie pikantnie, ziołowo, iglaście, a zarazem lekowo. Charakteryzuje ją dość płaska i pudrowa, intensywna słodycz - wszak to tylko 63% kakao. W zasadzie o samym kakao nie można wiele powiedzieć - plejadę skojarzeń wywołuje jego połączenie z niebanalnym olejkiem cyprysowym. Zdaje się być żywiczno-cytrusowe, lecz czy takim nie czyni go cyprys? Myślimy o soczystej polędwiczce wieprzowej doprawionej jałowcem, kolorowym pieprzem i żurawiną, podanym z bukietem kiełków polanych sosem balsamicznym i aromatyczną, ziołową oliwą. Dalej mamy mocno aromatyzowaną herbatę earl grey, pachnący iglasty las w słoneczny dzień, odświeżający eukaliptus.
Wbrew pozorom, to bogactwo skojarzeń nie było przytłaczające - kompozycji smakowało się z lekkością; jej słodycz i ziołowa świeżość sprawiały całkiem prostą przyjemność, zaś typowa dla Morin konsystencja i masywność utulały. Zobaczymy, co przyniosą kolejne propozycje z serii.
Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, olejek cyprysowy.
Masa kakaowa min. 63%.
Masa netto: 100 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 590 kcal.
BTW: 7,4/41,2/45.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz