sobota, 24 czerwca 2023

Beskid Courage ciemna 72% z kandyzowaną skórką pomarańczy i olejkiem pomarańczowym


Jedziemy dalej z kooperacją Beskid Chocolate + Pinta Barrel Brewing. Oto Courage ("odwaga") - inspirowana imperial stoutem o tej samej nazwie, leżakowanym w beczkach po burbonie, z dodatkiem ziaren kakao i skórki pomarańczowej. W wydaniu Beskidu jest to ciemny blend 72% kakao, z olejkiem pomarańczowym w środku i posypką z kandyzowanej pomarańczy z wierzchu. Gdy po rozpakowaniu dojrzałam niewielką ilość kandyzowanej pomarańczy trochę zrzedła mi mina, ale prędko się przekonałam, iż zupełnie niepotrzebnie.


Czekolada jest gęsta, soczysta, aksamitna - myślę o niej, jak o podanej na gorąco z kawą i cynamonem. A do tego... zbity, esencjonalny keks, pełen kandyzowanych owoców, polany cytrynowym lukrem. Tabliczka jest wyraziście pomarańczowa (przecież prócz posypki mamy jeszcze olejek), ale jest to bardzo naturalne i zbalansowane z kakao - dzięki czemu nie myślimy przez całą degustację jedynie o pomarańczach, nie jesteśmy przytłoczeni. Jest słodko, lekko, ciepło, beztrosko deserowo. 


Skład: ziarna kakao, cukier, tłuszcz kakaowy, kandyzowana pomarańcza 2% (skórka pomarańczy, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, kwas cytrynowy, dwutlenek siarki), olejek ze skórki pomarańczy 0,1%.
Masa kakaowa min. 72%.
Masa netto: 60 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz