piątek, 24 marca 2023

U Dziwisza biała z pastą z orzechów włoskich i orzechami nerkowca


Podczas Beskidzkiego Festiwalu Czekolady w Węgierskiej Górce najobficiej zaopatrzyłam się w tabliczki z manufaktury U Dziwisza z siedzibą w Kazimierzu Dolnym. Jakże przyjemnie kupowało się kolejne czekolady, skoro właściciel marki i wystawca w jednym okazał się rozmowny oraz pomocny. Dziś przed Wami moja pierwsza czekolada stamtąd - biała cremone z pastą z orzechów włoskich (jednolicie połączoną z czekoladą), z orzechami nerkowca. W składzie od razu rzuca się w oczy, jak bardzo wartościowy jest to smakołyk: cukier trzcinowy stoi dopiero na przedostatnim miejscu, dając rządzić mleku, masłu kakaowemu oraz paście z orzechów włoskich.


Degustacja w jesiennym słońcu u stóp wieży widokowej Vlci Hora okazała się czystą przyjemnością. Gładka, sycąca, niesamowicie orzechowa czekolada - wyraziste orzechy włoskie uładzone masłem kakaowym cudownie komponują się tutaj z delikatnością całych nerkowców. Nienachalne wrażenie karmelowości nie pozwala przyćmić wybitnie orzechowego charakteru całości, choć jednocześnie jest to charakter bardzo łagodny i otulający. Mam wrażenie, że ta czekolada zasmakuje każdemu, będąc hedonistycznie oryginalną i sycącą swym skonkretyzowanym bogactwem.

Skład: mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, pasta z orzechów włoskich, cukier trzcinowy, orzechy nerkowca.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100  g: 580 kcal.
BTW: 7,9/51/38,3.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz