wtorek, 20 grudnia 2022

La Maison Du Chocolat Brasil Captivant ciemna 65%


La Maison Du Chocolat to paryski dom czekolady stworzony w 1977 roku przez Roberta Linxe. Dziś za wizerunek marki odpowiada czekoladnik Nicolas Cloiseau. Nie mogłam wymarzyć sobie bliższej sercu drogi, jaką spłynęła do mnie cała kolekcja tabliczek La Maison Du Chocolat. Przywieźli mi ją Przyjaciele, z podróży do Paryża. Jeszcze raz bardzo dziękuję i... zapraszam  w podróż degustacyjną aż do Brazylii!

Bresil Captivant czyli Brazylia urzekająca, ekscytująca - to ciemna czekolada single origin o 65% zawartości brazylijskiego kakao. 75-gramowa tafla jest dość gruba i została podzielona na równe, eleganckie kostki. Ciemny, wysycony brąz, z delikatnym perłowym połyskiem - pachnie bardzo duszno, niczym liczi z kandyzowanymi brzoskwiniami podlane syropem klonowym (!). Skoro pierwsze skojarzenie zapachowe jest już tak złożone, wiedziałam, że będzie grubo.


Tabliczka łamie się twardo, ale w ustach przybiera jakby obły sposób układania się - powolnego roztapiania się subtelnymi warstwami, wilgotnymi i mało lepkimi. Czujemy mokry chleb, ciężki i ciemny, z ziarnami słonecznika, cienko posmarowany ziołowym masłem. Czekolada syci, niczym czerwone wytrawne wino z licznymi taninami i nutami ziół. Zamykając oczy, widziałam też korę drzew i drewniany stół - mroczna, acz przytulna aura. Mimo wszystko, było tu też sporo słodyczy, ale drugoplanowo - właśnie takie liczi z brzoskwiniami w syropie klonowym, otulone drewnianym dymem i ziołami. Bresil Captivant jest kompleksowo otulająca, choć w nieco surowy sposób - mało beztroskie akcenty smakowe, które mimo wszystko pozwalają ufnie się w nich zanurzyć. Mocny i przepyszny początek przygody z La Maison Du Chocolat!


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, lecytyna sojowa, ekstrakt z wanilii.
Masa kakaowa min. 65%.
Masa netto: 75 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 8,4/37/38.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz