Bywa, że podczas degustacji na łonie natury wszystko idealnie zgrywa się ze sobą: aura oraz bukiet czekolady. Tak stało się właśnie przy Pacari Lemonverbena - ciemnej czekoladzie o 60% zawartości ekwadorskiego kakao, wzbogaconą o 0,05% esencji z werbeny cytrynowej. Ciepłe światło jesiennego wieczoru, sudecki las i pachnąca ziołami ciemna czekolada... Nim przejdę do dalszych zachwytów dodam tylko, że ostatnio tabliczki z ekwadorskiej manufaktury Pacari kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady.
Zarówno w smaku, jak i zapachu Pacari Lemonverbena znalazło się mnóstwo światła. Werbena cytrynowa w połączeniu z rześkością ziaren z Ekwadoru raczyła nas limonką, naręczami delikatnych ziół, a także iluzją nie do końca jeszcze dojrzałych włoskich orzechów (to tu szczególnie objawiała się przełamana ziołowością niezbyt ciężka ziemistość samego kakao). Cała kompozycja charakteryzowała się prostotą, ale też wielką sugestywnością i na pewno na długo pozostanie w mojej pamięci. W porównaniu chociażby do niedawno próbowanej Pacari Fig, było tu zdecydowanie ciekawiej.
Masa kakaowa min. 60%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 577 kcal.
BTW: 6,1/41/41.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz