Romantyczne do bólu opakowanie skrywa kolejny oryginalny smakołyk z islandzkiej manufaktury Omnom. Sea Salted Toffee, kupiona w sklepie Sekretów Czekolady, jest białą czekoladą o 40% zawartości masła kakaowego, zabarwioną słodem jęczmiennym, obsypaną kryształkami soli morskiej. Otwierając ją, spodziewałam się ni mniej ni więcej - karmelowego słodziaka lekko przełamanego słonością. Jakież było moje zdziwienie...
Czekolada wzbudza dziwne skojarzenia, przez mocne połączenie tłustości, słodyczy, paloności i soli. Jednocześnie jest bardzo zrównoważona w tych swoich dziwactwach, choć sprawia wrażenie przyciężkawej. Jedząc ją, myślałam o ziemniakach pieczonych w mundurkach, podanych z solidnie posolonym masłem. Tak, sól zdecydowanie uderza. Przywodzi na myśl również frytki i chipsy, a gdy kubki smakowe zostają wysycone również słodkością - idziemy w stronę karmelowego sosu z dużą ilością mango, skrojonego nieco na orientalną modłę. Sea Salted Toffee to niezapomniane doświadczenie, mające w sobie coś... aż obrzydliwego w tej swojej intensywności.
Skład: tłuszcz kakaowy, cukier trzcinowy, słód jęczmienny, mleko w proszku, sól morska, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 40%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 610 kcal.
BTW: 4,1/44/50.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz