niedziela, 15 sierpnia 2021

Zotter Pekannuss G.Nuss ryżowa 50% z praliną z orzechów pekan i orzechami pekan


Orzechy pekan, choć niepopularne, są częścią mojego codziennej orzechowej mieszanki, którą dodaję do owsianki, więc  jestem z nimi mocno obyta. Traf chciał, by właśnie one stały się częścią kolejnej wegańskiej propozycji od Zottera w serii G.Nuss (którą zakupiłam na foodieshop24.pl). Wegańska tabliczka z bohaterem w postaci moich ukochanych orzechów włoskich okazała się sporym rozczarowaniem. Wersja z pekanami pozwalała mieć jednak nadzieję na coś innego - posiada o 10% więcej kakao niż poprzedniczka i jest czekoladą ryżową, nie sojową. Wracaliśmy akurat z Gór Kaczawskich i zmorzył nas sen - sięgnęliśmy po Pekannuss G.Nuss potrzebując rozbudzenia.


Czekolada przede wszystkim zawodzi niedostateczną ilością kawałków orzechów. Są niewielkie i jest ich zdecydowanie zbyt mało. Ma to największy wpływ na mój odbiór. Poza tym, sama czekolada jest o wiele smaczniejsza od sojowej z orzechami włoskimi. Wyższy poziom kakao, mniej mdły ryż oraz pralina z orzechów pekan stworzyły smaczną, spokojną bazę. Na końcu składu znajduje się nawet chili, choć naprawdę ciężko określić, jaki wywarło wpływ na całość - cóż, na pewno nie można nazwać tej czekolady pikantną. Smakowała ogółem jak kakaowo-waniliowe mleko ryżowe z wmiksowanymi orzechami pekan; taki nienarzucający się, lekki i słodki koktajl. 

Zdecydowanie, wśród G.Nuss odnajdziemy jednak smaczniejsze propozycje: klasycznie ciemne lub mleczne, z bardziej okazałymi orzechami w środku.


Skład: orzechy pekan 32%, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, napój ryżowy w proszku 11% (ryż, olej słonecznikowa, sól), pełny cukier trzcinowy, lecytyna sojowa, sól, wanilia, chili bird's eye.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 610 kcal.
BTW: 5/46/40.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz