Od moich ostatnich doświadczeń z marką Madecasse właściwie przemianowała się ona na Beyond Good, rozszerzając tym samym swoją działalność z Madagaskaru także na Ugandę. To dobra wiadomość - ugandyjskie kakao jest wszak o wiele mniej popularne od madagaskarskiego - dotychczas zapoznałam się z nim jedynie dzięki manufakturze Raaka. Teraz, poprzez sklep Sekretów Czekolady, dostąpiłam możliwości skosztowania smaku ziaren z Ugandy w interpretacji Beyond Good. Jest to organiczna mieszanka forastero i trinitario, mająca charakteryzować się nutami karmelu, moreli oraz kwiatowej esencji. Plantacje, z których plonów korzysta Beyond Good, położone są w okolicach miasteczka Bundibugyo, zlokalizowanego we wschodniej części kraju nieopodal Gór Księżycowych.
Sama czekolada ma w sobie sporo zaskakujących akcentów pomarańczowych, jak i wspomnianych przez producenta morelowych - to przede wszystkim one stanowią o poczuciu świeżości płynącym z kompozycji. Mamy również tchnienie kwiatowe, które w połączeniu z subtelną i dość klasyczną kawowo-kakaową prażonością kojarzy się z kawą posłodzoną miodem.
Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, karmel, tłuszcz kakaowy, sól morska, ekstrakt z wanilii.
Masa kakaowa min. 73%.
Masa netto: 75 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 600 kcal.
BTW: 8/40/48.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz