O poranku w studenckiej bazie namiotowej w Regietowie, towarzystwa dotrzymała nam ciemna czekolada Mia o 65% zawartości madagaskarskiego kakao. W wariancie Almond & Coconut, jak sama nazwa mówi, została obsypana wiórkami kokosowymi oraz migdałową kruszonką. Tabliczkę tą, jak i pozostałe, wcześniej już próbowane smakołyki od Mia, kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady.
Tabliczka prezentowała się przepięknie. Zdobienia typowe dla Mia, połączone z obfitą posypką dwojakiej maści - elegancka prostota. Pachniała kwiecistą łąką, co w gruncie rzeczy mnie zdziwiło. Madagaskarskie kakao w interpretacji Mia poznałam już w kilku odsłonach i zawsze odkryję w nim coś nowego.
Choć migdały i kokos zdają się być wyrazistymi, acz dość klasycznymi dodatkami, w tej czekoladzie bardzo mało je czuć. Almond & Coconut raczej prezentuje nam po prostu pełen bukiet ziaren z Madagaskaru, a migdały i kokos niezwykle subtelnie odznaczają się daleko w tle. Aż zbyt daleko! Bo to przecież pyszne i lubiane przeze mnie dodatki, chciałabym ich zaznać odrobinę więcej. Nie ma jednak na co zbytnio narzekać - sama czekolada jest wspaniała. Nagrzana słońcem ziemia, ta niebywale kwiecista łąka, paloność kawy, kosz cytrusów ociekających własnymi sokami. Maślanka z jabłkami i żurawiną. Pełnia smaku z Czerwonej Wyspy. I tak naprawdę, gdyby nie wyczuwalna na podniebieniu struktura dodatków, mogłabym stwierdzić, iż ich posmak płynie także z bogactwa samego kakao... Zachwyt, zdziwienie i lekki zawód w jednym.
Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, migdały 3%, kokos 2%, lecytyna słonecznikowa, sól morska.
Masa kakaowa min. 65%.
Masa netto: 75 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 560 kcal.
BTW: 8,6/37,4/44.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz