wtorek, 25 grudnia 2012

Trumpf Schogetten Almond Brittle mleczna z nadzieniem migdałowym i kruszonymi migdałami



Edycja limitowana na 50-lecie Schogetten.

Kocham migdały we wszelkich połączeniach. W całości, solo, w czekoladzie, w posypkach, siekane, w formie w płatków... Marcepan ubóstwiam, a już sam aromat migdałowy doprowadza mnie do szaleństwa... Cóż, trzeba było wypróbować tą migdałową propozycję Schogetten!

Na samym początku należy zaznaczyć, że w tym przypadku nadzienie migdałowe to nie to samo, co marcepan. Pod warstwą słodkiej mlecznej czekolady kryje się delikatne nadzienie, które w znacznej przewadze składa się z surowców typowo mlecznych. Migdałowy posmak jest jedynie przyjemnym, subtelnym akcentem w tym aksamitnym wnętrzu. Zanurzone w nim zostały także drobinki siekanych migdałów, co okazało się udanym rozwiązaniem. Przynajmniej jest co pochrupać, co nie pozwala zupełnie się rozpłynąć w niemal mdlącej słodyczy ;)

Zawsze powtarzam, że nie lubię słodkich ulepków, ale ta czekolada przypadła mi do gustu. Nie była pozbawiona charakteru - po prostu miała iście anielskie usposobienie :). To było udane połączenie. Szlachetny marcepan pasuje jednak najlepiej do równie szlachetnej ciemnej czekolady. Niech więc tak pozostanie - wszelkie mleczne wariacje z migdałowymi akcentami powinny mieć miejsce w kategorii mlecznych i białych czekolad.

Skład: cukier, mleko pełne w proszku, tłuszcz kakaowy, tłuszcz roślinny, miazga kakaowa, migdały 5%, słodka serwatka w proszku, śmietana w proszku, laktoza, lecytyna sojowa, tłuszcz mleczny, miazga z orzechów laskowych, ekstrakt wanilii, aromat naturalny.
Masa kakaowa min. 30%.
Masa netto: 100 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 550 kcal

3 komentarze:

  1. Popieram...pysznaaaa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tam, mdlącej. Recenzję i moje zdanie znasz. I tak marka Schogetten pozostaje jedną z najlepszych. :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś ją ceniłam bardziej niż dziś - spróbowałam wiele innych pyszności :)

      Usuń