poniedziałek, 22 października 2012

Cioccolateria Dolomiti mleczna z jagodami




Tabliczka zakupiona w Canazei, we włoskich Dolomitach. Wspominając ten cudowny wyjazd, przyszedł czas na spróbowanie kolejnego z przywiezionych stamtąd specjałów. 
Czekolada posiadała papierowe opakowanie i dodatkowo owinięta była w złotko o specyficznej, mięciutkiej fakturze (nie potrafię tego inaczej określić). Tabliczka podzielona była na nieduże kostki z wgłębieniami, które aż prosiły się u umieszczenie w nich soczystych owoców jagody :). Zapach wyrobu był obiecujący - tak pachnie dobrej jakości mleczna czekolada! Już to pierwsze doznanie niezwykle mnie ucieszyło - po ostatnich degustacjach, które w więkości dotyczyły czekolad białych oraz mlecznych o niskiej zawartości masy kakaowej - wiedziałam, że tym razem moja żądza kakao zostanie choć w malutkim stopniu zaspokojona ;).
Proszek jagodowy w tej czekoladzie ma formę drobinek zatopionych w kakaowej masie. Wydaje się to mało - ale w tym przypadku jest to dodatek w zupełności wystarczający! Smak mlecznej czekolady jest pełny, głęboki - tęskniłam za tym. Proszek jagodowy uzupełnia bogactwo smaku tej tabliczki w lekkie, owocowe nuty. Wszystko jest wyważone, takie, jakie powinno być. 
Ten produkt znów upewnia mnie w przekonaniu, że prosty skład czekolady jest receptą na jej dobry smak! Lepiej jest nie oszczędzać na podstawowych produktach, które decydują o jakości czekolady, niż ładować w nią mnóstwo często sztucznych dodatków. 
Z Ciocolatterii Dolomiti, będącej częścią marki Primizie Paris, której specjalnością są tradycyjne produkty spożywcze rejonu Dolomitów, mam jeszcze w posiadaniu mleczną czekoladę z... bombardino! Po pozytywnym spotkaniu z wersją jagodową, już nie mogę doczekać się jej degustacji :).

Skład: cukier, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, proszek jagodowy 2% (jagody, maltodektryna, sacharoza), lecytyna sojowa, aromaty.
 Masa kakaowa min. 30,5%
Masa netto: 100 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz