tag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post5065047133070482615..comments2024-01-22T04:02:38.752+01:00Comments on Sex, Coffee & Chocolate: Menakao Bright & Citrusy ciemna 63% z limonką kaffir i różowym pieprzemtheobrominum-overdosehttp://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comBlogger32125tag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-32150825457749379472015-12-08T19:37:52.938+01:002015-12-08T19:37:52.938+01:00Uff, bardzo dobrze, że się różnią :D. W końcu nie ...Uff, bardzo dobrze, że się różnią :D. W końcu nie jesteśmy klonami! :) Kiedy recenzja?theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-36236532596616748002015-12-08T14:44:11.336+01:002015-12-08T14:44:11.336+01:00Nasze zdania trochę się tym razem różnią, zgadzam ...Nasze zdania trochę się tym razem różnią, zgadzam się jednak z przedostatnim zdaniem, ale... ale reszta to już w recenzji będzie, bo muszę ją jakoś napisać, a nie chcę wszystkiego w komentarzu zawrzeć. :P<br /><br />Ja w sumie zależy kiedy... czytam, jak degustację zaplanowałam na odległy termin, a z niektórych tabliczek to robię sobie niespodzianki. Kimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-43413976346720044842015-11-02T15:27:58.101+01:002015-11-02T15:27:58.101+01:00Choć wygląda smacznie, nuty smakowe w niej obecne ...Choć wygląda smacznie, nuty smakowe w niej obecne wcale mnie nie przekonują. Ale opakowanie jest świetne ;)Ania_Shttps://www.blogger.com/profile/07219730039600830857noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-6715981879463453392015-11-02T15:11:55.071+01:002015-11-02T15:11:55.071+01:00pomyliłam się xD w koncu nie wyjdę głodna, a nie g...pomyliłam się xD w koncu nie wyjdę głodna, a nie głodna xDDD Za dużo prochów biorę :D choć nie kusi, ciekawość silniejsza ^^Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13129575563344380469noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-77104196059019778802015-11-02T06:40:55.081+01:002015-11-02T06:40:55.081+01:00Kawa po prostu staje się niczym przy tej czekoladz...Kawa po prostu staje się niczym przy tej czekoladzie, wymięka ;). Czekolada nie jest za ostra, absolutnie nie. Jest intrygująca, odmienna, zaskakująca. W czekoladzie rzadko kiedy wszystko jest zerojedynkowe.theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-62785613021218493872015-11-02T06:38:54.188+01:002015-11-02T06:38:54.188+01:00Różowy, nie ryżowy :D. Inne Menakao raczej lepsze ...Różowy, nie ryżowy :D. Inne Menakao raczej lepsze na początek.theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-71414377020874329982015-11-02T06:38:19.816+01:002015-11-02T06:38:19.816+01:00Ja uwielbiam, gdy pieprz wyciąga z jedzenia nuty, ...Ja uwielbiam, gdy pieprz wyciąga z jedzenia nuty, których byśmy się nie spodziewali bez jego udziału :).theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-18836515152553362922015-11-02T06:37:06.861+01:002015-11-02T06:37:06.861+01:00Ale takiego cytrusa chyba nigdy nie próbowałaś, pr...Ale takiego cytrusa chyba nigdy nie próbowałaś, prawda? :)<br /><br />Jaka to była czekolada?theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-16719997578333124202015-11-02T06:33:47.770+01:002015-11-02T06:33:47.770+01:00Bardzo specyficzny cytrus został tutaj użyty - z p...Bardzo specyficzny cytrus został tutaj użyty - z pieprzem i niezwykłym kakao tworzy coś jeszcze bardziej oryginalnego.theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-55281961814191926892015-11-02T06:31:38.506+01:002015-11-02T06:31:38.506+01:00A madagaskarskie kakao od Menakao samo w sobie jes...A madagaskarskie kakao od Menakao samo w sobie jest dla nas niecodzienne :)theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-65910968744343529422015-11-02T06:30:32.463+01:002015-11-02T06:30:32.463+01:00No widzisz, czyli jednak kusi! :)No widzisz, czyli jednak kusi! :)theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-59450175477184307642015-11-02T06:28:06.010+01:002015-11-02T06:28:06.010+01:00A ja nigdy nie wiem, co mam robić, gdy pojawiają s...A ja nigdy nie wiem, co mam robić, gdy pojawiają się u Ciebie tabliczki, na które czekam. Koniec końców i tak czytam od razu :Ptheobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-44343207991982302312015-11-02T06:26:41.388+01:002015-11-02T06:26:41.388+01:00I może zostałabyś z nią na dłużej? :DI może zostałabyś z nią na dłużej? :Dtheobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-4988210258385112682015-11-02T06:26:04.766+01:002015-11-02T06:26:04.766+01:00Czasem czekolada przerasta swoją mocą kawę :). A ó...Czasem czekolada przerasta swoją mocą kawę :). A ów pierwiastek obrzydliwości był tutaj po prostu intrygujący.theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-84607743754667976782015-11-02T06:23:39.218+01:002015-11-02T06:23:39.218+01:00Bardzo lubię, gdy dużo się dzieje w kwestii czekol...Bardzo lubię, gdy dużo się dzieje w kwestii czekolady ;)theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-59698953288097465452015-11-02T06:21:07.014+01:002015-11-02T06:21:07.014+01:00Nie wątpię, że czekoladę można w nieskończoność od...Nie wątpię, że czekoladę można w nieskończoność odkrywać na nowo. Sama jej plastyczność podczas jednej degustacji jest zachwycająca, a co dopiero zapoznawanie jej w zupełnie innym czasie, miejscu, porze. Nie mniej, dla mnie w tym momencie czekolada to przede wszystkim rytuał leniwych degustacji z moim Mężem, element weekendowego odstresowania. Zapewne kiedyś będę wracać do próbowanych już tabliczek, próbować jeść je inaczej - ale na razie jestem na tyle ciekawa całej czekoladowej różnorodności, że trudno mi sobie wszystko rozparcelować w tym zabieganym życiu.<br /><br />Przed śniadaniem może być u mnie problem, bo bez śniadania jestem nie do życia rano ;). Myślałabym o tym, jak się najeść, a nie jak smakować czekoladę... theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-18836502796963880812015-11-02T06:14:36.193+01:002015-11-02T06:14:36.193+01:00Źle dla kawy, na pewno nie dla czekolady.Źle dla kawy, na pewno nie dla czekolady.theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-160658572864587442015-11-02T01:10:54.332+01:002015-11-02T01:10:54.332+01:00jak już kawoszom kawę obrzydza to juz jest źle. jak już kawoszom kawę obrzydza to juz jest źle. czerwona filiżankahttps://www.blogger.com/profile/11621674745627554747noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-25716961923407600962015-11-01T22:43:41.311+01:002015-11-01T22:43:41.311+01:00Polecam próbować czekoladę o różnych porach dniach...Polecam próbować czekoladę o różnych porach dniach, a kobiety zwłaszcza powinny próbować czekolady w róznych porach miesiąca (najlepiej tej samej). Osiaga się całkowicie inne, lepsze efekty. <br />Dla mnie najlepsza porą do próbowania kawałka czekoladowego nieba jest sobota rano, przed śniadaniem, kiedy jestem wypoczęty, na spokojnie w zaciszu domu.Little Big Chocolatenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-35184444180474585512015-11-01T22:07:24.974+01:002015-11-01T22:07:24.974+01:00Dziękuję za komentarz, takie spostrzeżenia zawsze ...Dziękuję za komentarz, takie spostrzeżenia zawsze mile widziane! <br /><br />1. "Dziką owocowość" czułam bardzo mocno w Fugdy & Light oraz Deep & Fruity. Tym mocniej zdziwił mnie fakt, jakże odmienna wydała mi się być tabliczka z kokosem i sezamem. W Bright & Citrusy dodatki mi nieco pomieszały szyki, aczkolwiek jakieś porzeczko-jeżyny dochodziły do głosu. Jeszcze trochę Menakao i mam nadzieję, że specyficzną owocowość nadal będę tam wyczuwać na pierwszym miejscu, bowiem jest to naprawdę smakowite.<br /><br />2. Wierzę, że żaden z dodatków nie pojawia się w czekoladach Menakao przypadkowo. Nie będę uparcie szukać combavy i różowego pieprzu, ale gdy kiedyś je napotkam - nie omieszkam spróbować. <br /><br />3. Zgodziłabym się, gdyby nie fakt, że w ciągu tygodnia mało kiedy mam czas przystanąć nad kostką czekolady. Przywykłam do weekendowych rytuałów z moim Mężem, kiedy to raczymy się większą ilością czekolady i wymieniamy uwagami. Odnoszę wrażenie, że kończąc na dwóch kostkach za jednym razem często by mi coś umknęło - czasem ciekawe wnioski przychodzą później, szczególnie w bardziej dynamicznych czekoladach. Tu efekt obrzydzenia nie był związany ze spożyciem nadmiernej ilości, o nie! Po prostu specyficzne połączenie smakowe nie do końca uderzało w moje gusta i przyzwyczajenia, ale ciekawość prowadziła mnie dalej - w poszukiwaniu przełamania.<br /><br />4. Kawa nie smakowała mi z czekoladą, a nie na odwrót :D. Podobnie miałam przy Ghanie 100% z Manufaktury Czekolady. Kawa jest towarzyszką do czekolady ze względu na porę dnia, w której degustujemy (zazwyczaj są to weekendowe przedpołudnia) i bardziej chodzi tu o kofeinowy kop, a nie o usilne sparowanie. Zazwyczaj szklanka wody też stoi obok. theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-51589945830057006632015-11-01T18:43:59.807+01:002015-11-01T18:43:59.807+01:00Od jakiegoś czasu zacząłem czytać Twoje recenzje c...Od jakiegoś czasu zacząłem czytać Twoje recenzje czekolad i chciałem podzielić się pewnymi spostrzeżeniami :<br />1. Kakao z Madagaskaru, a zwłaszcza Menekao, ma w sobie pewne charakterystyczne nuty smakowe, które ja nazywam „dziką owocowością” – dzikie jeżyny, dzikie jagody, przechodzące w zależności od producenta w pomarańcze, cytryny lub truskawki, brzoskwinie czy śliwki. Ta „dzika owocowość” jest znakiem rozpoznawczym ziaren kakao z Madagaskaru i teraz jednym to może smakować innym nie, a jeśli jej nie wyczuwamy to znaczy ze producent coś kombinował przy tworzeniu czekolady.<br />2. W tej czekoladzie mamy dwa bardzo specyficzne składniki Kombawe i różowy pieprz. Większość z nas nigdy nie widziało lub nie próbowało tych specyfików, ale warto zapoznawać się z takim produktami, poszukać w sklepach czy w potrawach, by poszerzać naszą wiedzę smakową, zapachową i kulinarną. Zwykła limonka jest mocno kwaśna zaś limonka kaffir użyta tutaj wzmacnia smaku ziaren kakao z Madagaskaru, a jednocześnie całość jest przełamana różowym pieprzem <br />3. Ta czekolada jest idealną kandydatką jak powinno się jeść czekoladę to znaczy w mały ilościach,2-3 kosteczki, tak jak dobry ser pleśniowy, czy niezwykłe wino. Taka porcja dostarczy nam odpowiednich wrażeń, a za razem pozwoli docenić jej niezwykłość i uniknąć efektu „obrzydzenia”. Ja uwielbiam tą czekoladę jeść podczas zimowego spaceru w parku, przenosząc mnie w „dziką owocowość” wśród doliny Sambirano na Madagasgarze .<br />4. Osobiście przy degustacjach czekolad używam wody mineralnej, niegazowanej lub lekko gazowanej, wówczas smak pozostaje bardziej neutralny niż w przypadku kawy, która jak pokazuje powyższy przykład może mieć negatywny wpływ na nasze odczucia. Smak można wzmocnić niewielką ilością soli morskiej, zas do neutralizacji zapachu najlepiej mi pasuje świeżo zmielona kawa zamknięta w pojemniczku.Little Big Chocolatenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-45566277105211655402015-11-01T18:01:06.468+01:002015-11-01T18:01:06.468+01:00Twoją recenzję zostawiłam sobie na koniec, będąc j...Twoją recenzję zostawiłam sobie na koniec, będąc już po pysznej mlecznej czekoladzie u Kimiko i wstrętnej z chilli u Czoko. Na chwilę równowaga została przywrócona, więc nie wiedziałam, co będzie, kiedy skończę z Twoim blogiem. No i, niestety, lecę w dół. Tabliczka jest za ostra, a skoro nawet kawę zamienia w popłuczyny, to co zrobiłaby z moim biednym żołądkiem? Dobrze, że dziś wieczorem kończę czekoladę, którą rozpoczęłam wczoraj i jest przepyszna, bo inaczej musiałabym się udać na najbliższe skały i skoczyć z nich z rozpaczy.Olga (livingonmyown.pl)https://www.blogger.com/profile/16932198981241497130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-67914145429283410292015-11-01T16:34:43.719+01:002015-11-01T16:34:43.719+01:00O ryżowym pieprzu słyszymy pierwszy raz i raczej w...O ryżowym pieprzu słyszymy pierwszy raz i raczej w czekoladzie byśmy go poznać nie chciały :) Całość nawet interesująca ale za wszelką cenę nie musimy jej mieć :)Candy Pandashttps://www.blogger.com/profile/00212939215666294102noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-56294592571496049572015-11-01T15:43:29.686+01:002015-11-01T15:43:29.686+01:00Pieprzu się boję, nie szaleję za pieprzem ani w we...Pieprzu się boję, nie szaleję za pieprzem ani w wersji wytrawnej, ani w słodkościach.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00611995050962416883noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-36636441557799127332015-11-01T13:42:46.887+01:002015-11-01T13:42:46.887+01:00Szkoda, bo ja lubię cytrusy w czekoladach i spodzi...Szkoda, bo ja lubię cytrusy w czekoladach i spodziewałam się, że wypadnie nadzwyczajnie dobrze i akurat dla mnie bo zawartość kakaa nie jest jeszcze w granicach, przy których dostaję palpitacji. :D <br />ps. Wczoraj w gościach spróbowałam czekolady 90% kakao! Dałam radę chociaż nie było to może najprzyjemniejsze spotkanie z czekoladą, ale nie było nawet tak źle jak się spodziewałam. :D Velahttps://www.blogger.com/profile/15588563914852278548noreply@blogger.com