tag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post4842585612366796066..comments2024-01-22T04:02:38.752+01:00Comments on Sex, Coffee & Chocolate: Zotter Apples & Carrots with Ginger mleczna nadziewana jabłkiem, marchwią i imbiremtheobrominum-overdosehttp://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comBlogger53125tag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-84513065789991080912020-03-12T18:25:12.098+01:002020-03-12T18:25:12.098+01:00Całkiem fajny artykuł.Całkiem fajny artykuł.Karolina Zarębskahttps://www.blogger.com/profile/11763306230374975288noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-36814161880373767232015-11-15T15:55:50.741+01:002015-11-15T15:55:50.741+01:00Pelczar stacjonarnie można spotkać chyba tylko w o...Pelczar stacjonarnie można spotkać chyba tylko w okolicach miejsca produkcji, a także na lotniskach w strefie bezcłowej. Karmello w coraz to nowych miastach otwiera swoje kawiarnie.<br /><br />Pozbawienie ciemnej czekolady tłuszczu kakaowego na rzecz odtłuszczonego kakao w proszku to już w ogóle prawdziwe barbarzyństwo. Z tego co pamiętam, nie jadłam Lindta 85%. Za to Lindt 70% mogę z czystym sumieniem polecić na dobry początek.<br /><br />Poszukiwanie ciemnych czekolad bez odtłuszczonego kakao w proszku może być pierwszym krokiem do wyszukiwania niuansów w smaku poszczególnych tabliczek bez dodatków. Na szczęście głównie dzięki sieci mamy też w Polsce dostęp do wielu uznanych na całym świecie czekoladowych manufaktur, przez co kawałek nieba jest już na wyciągnięcie ręki. Wtedy to już naprawdę pięknie można bawić się degustacjami.theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-43894995476900889612015-11-15T15:48:43.695+01:002015-11-15T15:48:43.695+01:00Przepraszam, ze dopiero teraz odpisuję.
Nie słysz...Przepraszam, ze dopiero teraz odpisuję. <br />Nie słyszałam o czekoladach Karmello i Pelczar. Pewnie dlatego, że mieszkam w bardzo małym mieście i tutaj praktycznie nie ma niczego :( Ale dziękuję za informację :) <br /><br />Czekolady Lindt - szkoda, że ta 85% w składzie nie ma tłuszczu kakaowego a kakao - trochę obawiam się, że to zaważa na jej smaku. Jadlaś moze? <br /><br />To pewnie dlatego czekolada gorzka Katy 74% z Kauflandu czy czekolada gorzka Wawel średnio mi smakują.. są dla mnie takie nijakie... zjeść się da ale nie dorównują np. czekoladom Gross z Lidla. Już wiem jakiej odmiany kakao omijać :) Dziękuję :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-88433474349734426162015-11-08T20:53:07.022+01:002015-11-08T20:53:07.022+01:00Fin Carre i Bellarom z Lidla mają 32%, ale to niew...Fin Carre i Bellarom z Lidla mają 32%, ale to niewielka różnica. Polskie Karmello i Pelczar również robią bogatsze w kakao mleczne tabliczki, ale z Karmello moim zdaniem jest naprawdę średnia, a z Pelczara nie próbowałam. Nasza Manufaktura Czekolady robi mleczne tabliczki powyżej 40% kakao i na dodatek są one wykonane bean-to-bar. Jest jedną z w zasadzie dwóch polskich marek, które produkują czekolady wysokiej jakości bezpośrednio z ziaren kakao (druga to Surovital). Czekolady Manufaktury Czekolady czasem spotykam stacjonarnie w niektórych herbaciarniach. Wszystko zależy od tego, gdzie mieszkasz - możesz mieć blisko do sklepu z bogatym czekoladowym asortymentem i nawet o tym nie wiedzieć. I tak czy siak, polecam zakupy przez internet.<br /><br />Link musi działać. Jeśli coś jest nie tak, wejdź na moim blogu w zakładkę Willie's Cocoa. <br /><br />Lindta darzę sympatią i zjadłam sporo tabliczek z asortymentu tej firmy. W niewielu Lindtach jest kakao w proszku... W sztandarowej 70% na przykład nie ma.<br /><br />Masowa produkcja nie jest najczęściej na Wybrzeżu Kości Słoniowej, tylko właśnie tam ;). To kraj, w którym uprawia się najwięcej kakao na świecie. Tak, jest to ziarno gorszej jakości - z odmian wysokowydajnych. Liczy się ilość i łatwa uprawa. Przede wszystkim cała masówka to nie są odmiany aromatyczne, czyli te, z których powstają czekolady z prawdziwym bukietem smakowym.theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-52768242937435769612015-11-08T19:29:07.702+01:002015-11-08T19:29:07.702+01:00A są jakieś pełnomleczne czekolady dostępne w nasz...A są jakieś pełnomleczne czekolady dostępne w naszych sklepach, które mają więcej niż 30% kakao? I co sądzisz o czekoladach Lindt? Według mnie cena jest za wysoka a w składzie niestety jest kakao :(<br /><br />Link, który podałaś nie działa ;/<br /><br />I chciałam jeszcze spytać o rodzaj kakaowca. Napisałaś, że masowa produkcja jest najczęściej na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Czy takie ziarno jest gorszej jakości - w końcu jest produkowane masowo... Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-58677496439175851002015-11-07T16:05:07.288+01:002015-11-07T16:05:07.288+01:00Absolutnie nie zgadzam się z tym, że biała czekola...Absolutnie nie zgadzam się z tym, że biała czekolada to nie czekolada! Proszę przeczytaj tą recenzję: http://theobrominum-overdose.blogspot.com/2015/08/willies-cocoa-el-blanco-venezuelan-00.html .<br /><br />No i dobra ciemna czekolada wcale nie musi być gorzka, stąd nie lubię tego określenia.<br /><br />Mleczne czekolady pełne - też najlepsze wtedy, gdy mają jak najmniej składników, po prostu. Kwestia upodobań, ale moim zdaniem mleczne czekolady z zawartością kakao powyżej 40% fundują niezapomniane doznania i warto takie wybierać (te popularne w naszych sklepach zazwyczaj mają ledwo 30% kakao).theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-36935279965926243172015-11-07T10:54:20.945+01:002015-11-07T10:54:20.945+01:00Czekolada biała to nie czekolada :) Przeważnie wyb...Czekolada biała to nie czekolada :) Przeważnie wybieram czekolady gorzkie ale byłabym wdzięczna za informacje o tych mlecznych ;) Dziekuję Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-73040279615492560602015-11-06T06:28:32.577+01:002015-11-06T06:28:32.577+01:00To musiałabyś spróbować w takiej czekoladzie :D. D...To musiałabyś spróbować w takiej czekoladzie :D. Dla mnie zupa dyniowa jest kiepskim odnośnikiem do korzennych przypraw - pewnie dlatego, że jestem dynio-sceptykiem ;)theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-44301480020603713862015-11-05T22:00:11.656+01:002015-11-05T22:00:11.656+01:00brrrrrrr.... < wzdryga się >... Uwierz mi, n...brrrrrrr.... < wzdryga się >... Uwierz mi, naprawdę... próbowałam się z nim polubić w zupie dyniowej, ale on chyba mnie nie lubi po prostu xDDAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/13129575563344380469noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-55972648341940073362015-11-05T21:09:45.905+01:002015-11-05T21:09:45.905+01:00Jeśli chodzi o ciemną czekoladę: podstawą jest pod...Jeśli chodzi o ciemną czekoladę: podstawą jest podanie zawartości masy kakaowej (masa kakaowa to miazga i tłuszcz kakaowy). Czekolada nie powinna zawierać kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu - to chwyt stosowany celem podbicia zawartości kakao po taniości (takie kakao jest produktem ubocznym uzyskiwania tłuszczu kakaowego). Co dalej z jakością? W zasadzie warto bazować na uznanych markach, które podają kraj pochodzenia kakao, czasem nawet konkretną plantację (czekolady plantacyjne). Znając pochodzenie kakao i wybierając sprawdzonego producenta wiemy, że kakao jest odmian aromatycznych, a nie uprawianych masowo (najwięcej takich masowych upraw "zwyczajnego" kakao jest na Wybrzeżu Kości Słoniowej). Dobrze by było, gdyby czekolada nie zawierała lecytyn (choć jak są to też tragedii nie ma). Jeśli wanilia - to tylko prawdziwa, a nie etylowanilina (aromat). To tak w skrócie - nie wiem, co konkretnie chcesz wiedzieć i czy interesują Cię także czekolady mleczne i białe?theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-66783904976876304622015-11-05T20:54:10.161+01:002015-11-05T20:54:10.161+01:00Aż sobie przypomniałam w sumie całkiem nieodległy ...Aż sobie przypomniałam w sumie całkiem nieodległy czas, gdy moje finanse to było parę stówek stypendium. Każdy czekoladowy zakup turbo przemyślany. Jak mi Facet coś czekoladowego kupił to aaale była radość! :Dtheobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-5224069275578766702015-11-05T12:01:38.183+01:002015-11-05T12:01:38.183+01:00Jak ją dostanę od pana poślubionego to chętnie:),j...Jak ją dostanę od pana poślubionego to chętnie:),jeszcze nie pracuję to sama nie zamawiam sobie:)Muszkahttps://www.blogger.com/profile/07995060816978388801noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-34899581452514149832015-11-05T11:00:23.947+01:002015-11-05T11:00:23.947+01:00Proszę, jeśli mozesz;)Proszę, jeśli mozesz;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-13208936187311014222015-11-04T21:24:07.510+01:002015-11-04T21:24:07.510+01:00Nie polemizuję, bo za nic nie mogę pojąć, jak tu n...Nie polemizuję, bo za nic nie mogę pojąć, jak tu nie lubić imbiru :Dtheobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-24521958053186884622015-11-04T21:22:20.210+01:002015-11-04T21:22:20.210+01:00Oj, jesienne! Wkrótce pojawi się parę takich typow...Oj, jesienne! Wkrótce pojawi się parę takich typowo jesiennych Zotterów. theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-2469126147477920602015-11-04T21:21:43.215+01:002015-11-04T21:21:43.215+01:00Całe szczęście w ciąży nie jestem i nie mam zamiar...Całe szczęście w ciąży nie jestem i nie mam zamiaru być, a Zotter po prostu świetnie żongluje połączeniami smaków, nie boi się wyzwań. Pokazuje, że dobra czekolada potrafi świetnie smakować z wszystkim.theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-66812956574594489292015-11-04T19:51:55.544+01:002015-11-04T19:51:55.544+01:00Ponoć kobieta w ciąży ma ochotę na różne smaki. Cz...Ponoć kobieta w ciąży ma ochotę na różne smaki. Często łączone w niespotykanych kombinacjach. Czekolada z jabłkiem - no, to akurat jest normalne (sam owoc polany czekoladą). Ale marchewka?! Seria chyba powinna zmienić nazwę. Wpasowuje się z zachcianki smakowe jak mało co ;)<br /><br />Szkoda mi (nie tylko mi?) imbiru. Nie szkoda marcepanu (mam w nosie czy tylko mi :P ). Bardziej zastanowił mnie kokosowy moment. O ile wszystkie składowe jakoś tam potrafię sobie wyobrazić (nawet marchew z czekoladą), to marchew z kokosem (w surówce), oblanego czekoladą (nie mleczną!) już za nic. <br /><br />Pewien królik, co to miał w zwyczaju wygrywać wszystkie pojedynki, chrupiąc sobie przy okazji stożkowe warzywo, zostałby tą czekoladą pokonany. Zgłupiałby, biedaczek :) <br /><br />Kupić nie kupię (co tu ściemniać), ale fajnie widzieć recenzję czegoś hmmm egzotycznego, mimo braku egzotycznego wkładu ;)Marcinhttp://www.dietetycznedemaskacje.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-7125167540654646502015-11-04T14:30:57.324+01:002015-11-04T14:30:57.324+01:00akurat na jak na złość takie przyprawy wyczuwam :&...akurat na jak na złość takie przyprawy wyczuwam :< Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13129575563344380469noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-77627658329917692872015-11-04T08:49:34.816+01:002015-11-04T08:49:34.816+01:00Jesienne smaki? :)Jesienne smaki? :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00611995050962416883noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-22829527134633756142015-11-04T06:51:41.012+01:002015-11-04T06:51:41.012+01:00Myślę, że w ogóle w kwestii Zotterów musisz używać...Myślę, że w ogóle w kwestii Zotterów musisz używać tego wyrażenia bardzo ostrożnie :).theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-17401313282048844732015-11-04T06:50:57.756+01:002015-11-04T06:50:57.756+01:00Nie chcę Cię mieć na sumieniu, lepiej ją zamów - u...Nie chcę Cię mieć na sumieniu, lepiej ją zamów - ulży Ci :Dtheobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-83298221322647712082015-11-03T23:12:27.147+01:002015-11-03T23:12:27.147+01:00Ta wyjątkowa kremowość działa mi teraz na myśli! B...Ta wyjątkowa kremowość działa mi teraz na myśli! Będę miała przez nią ''koszmary nocne'' że nie mogę jej zjeść! :PNataliehttps://www.blogger.com/profile/05571175972449090054noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-65426552508650479222015-11-03T21:49:34.512+01:002015-11-03T21:49:34.512+01:00Nie jestem pewna tej czekolady. Marchewkę to akcep...Nie jestem pewna tej czekolady. Marchewkę to akceptuje w formie gotowanej do rosołu i ciasta marchewkowego, reszta odpada, Ale ze względu na jutrzejszy wpis to już raczej będę ostrożnie szafować moim "raczej nie dla mnie" ;) Więc powiem "może, ale tylko jak nie będzie czegoś lepszego do wyboru"czokohttps://www.blogger.com/profile/08203798166433424362noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-27009920635935915332015-11-03T20:37:17.542+01:002015-11-03T20:37:17.542+01:00Możliwe, że tutaj nawet byś go nie wyczuła.Możliwe, że tutaj nawet byś go nie wyczuła.theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7083531152067312732.post-48895654929960469822015-11-03T20:36:27.920+01:002015-11-03T20:36:27.920+01:00Takiego posta nie stworzę, ale w odpowiedzi na Twó...Takiego posta nie stworzę, ale w odpowiedzi na Twój komentarz mogę się trochę rozpisać jeśli chcesz ;)theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.com