niedziela, 30 września 2012

Orion Studentska gorzka z jeżynami, orzechami arachidowymi i galaretkami

Edycja limitowana 2012.
Minął rok od mojego debiutu ze Studentską (wersja z wiśniami). Po kolejnej wizycie w Czechach wróciłam do domu z Studentską białą oraz z trzema z limitowanej edycji na bieżący rok. 
Dziś przyszedł czas na degustację tej jeżynowej propozycji Oriona, która wydawała się być niezwykle kusząca. Uwielbiam owoce leśne w każdej formie, także w czekoladzie - a tym bardziej, jeśli mowa o deserowej. Przywołując miłe wspomnienia z konsumpcji Studenstkiej rok temu, przy otwieraniu tego opakowania, ślinka nieźle mi ciekła. No i cóż. Może troszkę się zawiodłam. Wprawdzie sama czekolada jak najbardziej ok - uwielbiam te galaretki zatopione w masie kakaowej, a orzechy jak to orzechy - zawsze wypadają dobrze. Kawałki suszonych jeżyn mogłyby być za to o wiele większe i liczniejsze. No ale wiadomo - jeżyna to owoc raczej deficytowy, trudno dostępny (choć ja jako owocowy łasuch zawsze dotrę do ogromnych pokładów jeżyn, nawet przez największe kolczaste krzaczory :)). Dobrze w takim razie, że bodaj nikt nie pokusił się dotąd o wydanie czekolady typowo z suszonymi poziomkami - bo to by musiało być totalne ściemnianie.
Kolejna sprawa - przewaga tłuszczu roślinnego i mlecznego nad kakaowym w składzie czekolady, która ma być deserową - nie jest fajna.
Tak, niby zawód, ale... tabliczka jedzona wspólnie z TŻ zniknęła za pierwszym podejściem. Po prostu, taki to już urok legendarnej Studenstkiej :)

Skład: cukier, miazga kakaowa, orzechy arachidowe 12%, galaretki 12% (cukier, syrop glukozowy, woda, pektyna, kwas cytrynowy, cytrynian sodu, wosk karnauba, aromat), kawałki jeżyn 9% (suszone jeżyny 38%, cukier, suszone jabłka, włókno ananasowe, aromat, alginian sodu, fosforan wapnia, kwas cytrynowy, węgiel drzewny, antocyjany), tłuszcz roślinny, tłuszcz mleczny, tłuszcz kakaowy, lecytyna słonecznikowa, polirycynooleinian poliglicerolu, aromat.
Masa kakaowa min. 38%.
Masa netto: 180 g
Wartość energetyczna w 100 g: 516 kcal

 

piątek, 28 września 2012

Lindt Piacere Alla Menta gorzka z granulkami miętowymi


Limitowana edycja na Włochy. Pyszna gorzka czekolada i orzeźwiające miętowe granulki okazały się zaskakująco dobrym połączeniem. Zjedzona po kryjomu pod stołem w kawiarni w Bressanone :D

Skład: cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, granulki miętowe 8% (cukier, skrobia pszenna, tłuszcz roślinny, naturalny aromat miętowy), lecytyna sojowa, wanilia.
Masa kakaowa min. 50%
Masa netto: 100 g 

Violet Kangaroo biała z czerwoną porzeczką i zielonym pieprzem


Zakupiona w sklepie wolnocłowym w Znojmo (Czechy). Ciekawe połączenie okazało się prawdziwą tragedią. Pieprz przyćmiewał wszystko. Nie było fajerwerków jak w przypadku różowego pieprzu w gorzkiej J.D.Gross. Tym razem nadmiar ziarenek musiałam po prostu wydłubywać. Czerwona porzeczka zupełnie tu zaginęła, natomiast biała czekolada zagryziona tym ostrym pieprzem - pomimo tego, że dobrej jakości, wydawała się obleśnie słodka. 

Skład: biała czekolada (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, lecytyna sojowa, wanilia), suszone czerwone porzeczki, zielony pieprz.
Masa netto: 100 g

Violet Kanagroo biała z limetką i imbirem


Zakupiona z sklepie wolnocłowym w Znojmo (Czechy). Limetka przyjemnie komponowała się z dobrą białą czekoladą. Imbir słabo wyczuwalny - mogłoby być go więcej, ale też nie wiadomo, czy nie stał by się zbyt narzucający się.

Skład: czekolada biała (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, lecytyna sojowa, wanilia), limetka, imbir.
Masa netto: 100 g

Heidi SummerVenture Carribean biała z kokosowymi granulkami, suszonymi bananami i ananasami

Smaczna biała czekolada o ciekawym aromacie. Lubię cienkie tabliczki, ale jednak mogłoby się w niej zmieścić trochę więcej dodatków. Chyba lepiej by było, gdyby zostały one nie umieszczone wewnątrz czekolady, lecz posypane nimi z wierzchu - tak jak w przypadku Almonds & Cherry czy Orange & Seeds.

Skład: cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, kokosowe granulki 3% (sacharoza, fruktoza, kokos 17%, maltodekstryna kukurydziana, kazeinian sodu), banany suszone 0,5%, ananas suszony w proszku 0,5%, lecytyna sojowa, ekstrakty: waniliowy, kokosowy i ananasowy.
Masa netto: 80 g
Wartość kaloryczna w 100 g: 520 kcal

Milka Sweet Strawberry Cream mleczna z nadzieniem mlecznym i truskawkowym



Limitowana edycja lato 2012.

Baaardzo przeciętna. Nadzienie bez wyrazu, po prostu typowy dla Milki słodki ulepek.

Skład: cukier, tłuszcz roślinny, nadzienie truskawkowe (cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, przecier truskawkowy 14%, woda, syrop sorbitolowy, kwas cytrynowy, cytrynian trisodowy, aromat, koszenila), tłuszcz kakaowy, serwatka w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, miazga kakaowa, tłuszcz mleczny, śmietanka w proszku, pasta z orzechów laskowych, lecytyna sojowa, lecytyna słonecznikowa, aromat.
Masa kakaowa min. 30%.
Masa netto: 100 g
Wartość kaloryczna w 100 g: 540 kcal
 

Milka Good Plum Cream mleczna z nadzieniem mlecznym i śliwkowym


Limitowana edycja lato 2012.

Baaardzo przeciętna. Nadzienie bez wyrazu, po prostu typowy dla Milki słodki ulepek.

Skład: cukier, tłuszcz roślinny, nadzienie śliwkowe (syrop glukozowy, cukier, glicerol, woda, przecier śliwkowy 6%, karmel naturalny, kwas cytrynowy, cytrynian trisodowy, pektyna amidowana, aromaty, mączka chleba świętojańskiego), tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, tłuszcz mleczny, śmietanka w proszku, pasta z orzechów laskowych, lecytyna sojowa, lecytyna słonecznikowa, aromat.
Masa kakaowa min. 30%.
Masa netto: 100 g
Wartość kaloryczna w 100 g: 530 kcal


niedziela, 9 września 2012

Lindt Edelbitter Mousee Blaubeer-Lavendel gorzka z ciemnym musem czekoladowym i nadzieniem jagodowo-lawendowym

Kupiona w Austrii. Bardzo udane połączenie smaków, świetna jakość. Polecam.

Skład: miazga kakaowa, cukier, syrop glukozowy, przecier jagodowy 7%, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny, sok jagodowy 1%, aromat, sok cytrynowy, lecytyna sojowa, wanilia, olejek lawendowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 150 g
Wartość energetyczna w 100 g: 506 kcal

Lindt Irish Coffee mleczna z płynnym nadzieniem z whisky i kawą


Tak jak wersja z koniakiem, również ta tabliczka z płynnym nadzieniem alkoholowym mi zasmakowała. I to bardzo!

Skład: cukier, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, whisky 7%, miazga kakaowa, laktoza, całkowicie odtłuszczone mleko w proszku, guma arabska, kawa 0,5%, ekstrakt słodowy jęczmienny, lecytyna sojowa.
Masa kakaowa min. 30%
Masa netto: 100 g

Lindt Joghurt Pfirsich-Aprikose mleczna z jogurtowym nadzieniem brzoskwiniowo-morelowym

Rozdzierasz sreberko. Boski owocowo-mleczny zapach jest obietnicą świetnego nadzienia. I w istocie, tak jest. Kolejna rewelacyjna czekolada z tej serii!

Skład: cukier, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, odtłuszczony jogurt w proszku 6,5%, tłuszcz roślinny, laktoza, śmietanka w proszku, liofilizowane owoce 1% (brzoskwinie, morele), lecytyna sojowa, aromaty, syrop glukozowy, odtłuszczone mleko w proszku, koncentrat soku cytrynowego, ekstrakt słodu jęczmiennego.
Masa netto: 100 g
Wartość energetyczna w 100 g: 554 kcal

Lindt Schichtnougat Weiss jasny i ciemny migdałowy nugat z migdałami w mlecznej czekoladzie z orzechami laskowymi

Delikatniejsza od wersji Dunkel, dominuje smak orzechowy. Drobne kawałki orzechów w nugacie są bardzo przyjemne. Pyszność!

Skład: cukier, migdały 20%, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, orzechy laskowe 5,7%, odtłuszczone mleko w proszku, miazga kakaowa, laktoza, lecytyna sojowa, aromat.
Masa netto: 100 g
Wartość energetyczna w 100 g: 581 kcal

Wedel gorzka z karmelizowanymi kawałkami orzechów pekan

Wraz ze zmianą szaty graficznej opakowań serii Maestria (co IMO nie jest dobrym posunięciem, dawne opakowania były bardzo eleganckie), Wedel wycofuje tą czekoladę ze swojego asortymentu. Szkoda, bowiem rzadko spotkać się można w orzechami pekan w czekoladzie. W wielu sklepach sieci Społem i Lewiatan można trafić na radykalne obniżki cen tych tabliczek. Warto skorzystać z ostatniej szansy na spróbowanie.

Skład: cukier, miazga kakaowa, karmelizowane kawałki orzechów pekan 15% (orzechy pekan 70%, cukier), tłuszcz kakaowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz mleczny, lecytyna sojowa, aromat.
Masa kakaowa min. 55%.
Masa netto: 100 g
Wartość energetyczna w 100 g: 561 kcal